jouw coachlijn

0909-0111 120cpm

De kracht van het EQ:


Waarom onze jeugd meer nodig heeft dan alleen IQ

In onze huidige onderwijsstructuur ligt de nadruk vaak sterk op het ontwikkelen van het IQ van leerlingen. Ze leren feiten, formules en data, en het systeem beloont hen voor het reproduceren van deze kennis en goede cijfers halen. Maar is dat alles wat onze jeugd nodig heeft om succesvol te zijn in het leven? Wat gebeurt er met hun emotionele ontwikkeling, hun vermogen om met zichzelf en anderen om te gaan? Hoeveel jeugdigen zitten niet de hele dag door op hun mobieltjes en kletsen nog nauwelijks tijdens pauzes? Iets wat wij vroeger in de 80-iger jaren volop deden! Ik weet nog wel dat ik altijd rondjes om de school ging wandelen met vriendinnen en dat we eindeloos aan het kletsen waren. Ik merk ook heel duidelijk het verschil tussen onze dochters waar over dit soort onderwerpen praten en de rest van hun leeftijdsgenoten die veel vast dreigen te lopen vanwege een dreigende depressie, sociale awkwardness en/of niet meer weten wie ze zijn.

In deze blog ga ik in op het verschil tussen IQ en EQ, en waarom het essentieel is dat we ons meer richten op het ontwikkelen van het emotionele vermogen van onze jeugd.

Het Verschil tussen IQ en EQ:

  • IQ (intelligentiequotiënt) meet cognitieve vaardigheden zoals logisch redeneren, wiskunde en taalvaardigheid. Het is belangrijk voor academisch succes en probleemoplossend vermogen. Dit zit veel meer in het linker hersendeel van de mens.
  • EQ (emotionele intelligentie) daarentegen meet hoe goed iemand in staat is om emoties te herkennen, te begrijpen en te reguleren. EQ is essentieel voor zelfbewustzijn, empathie en sociale interacties.

Waar IQ je kan helpen een complexe wiskundige vergelijking op te lossen, helpt EQ je om je emoties te beheersen als die vergelijking je frustreert, of om samen te werken met anderen aan een oplossing.

Waarom EQ Zo Cruciaal Is voor onze jongeren: Hoewel kennis belangrijk is, staan jongeren ook voor talloze emotionele en sociale uitdagingen, vooral in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar waar hun hormonen het overnemen en ze op zoek zijn naar manieren om zichzelf te ontwikkelen tot ene stevig persoon. Dit is een periode van zelfontdekking, groepsdruk, en soms onzekerheid. Juist hier kan een goed ontwikkeld EQ het verschil maken:

  • Zelfbewustzijn: Jongeren leren beter begrijpen wie ze zijn en wat hun waarden zijn, zodat ze stevig in hun schoenen staan en niet zomaar iets aannemen, zelfs niet van leraren die buiten hun boekje om bepaalde meningen opdringen.
  • Empathie: Het vermogen om zich in anderen in te leven helpt bij het opbouwen van sterke relaties en een gevoel van gemeenschap.
  • Zelfregulatie: Ze leren hun emoties te beheersen en in balans te blijven in stressvolle situaties, zoals toetsen of sociale conflicten.

De Gevaren van Alleen Vertrouwen op IQ: Het uitsluitend richten op IQ kan ertoe leiden dat jongeren leren om alleen maar te presteren en feiten te reproduceren zonder kritisch na te denken. Ze kunnen passieve volgers worden, zonder ruimte om hun eigen mening te vormen of emoties te begrijpen. Door te veel focus op academische prestaties verliezen ze het vermogen om zich te verbinden met hun gevoel, en lopen ze het risico zich vervreemd te voelen van hun eigen identiteit.

Conclusie: Onze jeugd heeft veel meer nodig dan alleen cognitieve vaardigheden: Lessen over emoties, zelfbewustzijn en sociale vaardigheden zouden een integraal onderdeel van hun schoolervaring moeten zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor hun persoonlijke groei, maar ook voor hun succes en welzijn later in het leven. Laten we onze jongeren leren niet alleen te denken, maar ook te voelen.

Hulp voor Jongeren die Vastlopen: JouwCoachlijn

Het kan voor veel jongeren ontzettend eng zijn om naar een coach of therapeut te gaan. Het idee om met iemand te praten over hun gevoelens of problemen, jezelf letterlijk laten zien kan hen nerveus maken, en vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen. Toch zien we steeds meer jongeren die richting depressiviteit gaan, die zich verloren voelen in de prestatiedruk van school en het leven in het algemeen. Ze hebben iemand nodig om mee te praten, iemand die hen begrijpt en hen kan helpen zich weer sterker en zelfverzekerder te voelen.

Ook iemand die met ze kan sparren over gedachtes en frustraties als ze merken dat ze docenten of medeleerlingen niet begrijpen over bepaalde onderwerpen. Misschien zijn zij wel degene die het goed zien en niet alle andere 28 uit de klas. Maar als hier thuis of ergens niet in bevestigd worden zullen ze daar nooit achter komen en blijven ze ermee zitten. En gaan ze zich bedenken dat zij het zelf dan niet goed gezien of gevoeld hebben. Hun onderbuikgevoel en intuïtie is continue aan het vechten met de ratio en het stukje IQ dat zo sterk benadrukt wordt op school.

Bij JouwCoachlijn bieden wij die veilige ruimte. Onze coaches zijn speciaal opgeleid om jongeren te ondersteunen, precies in deze levensfase. Het mooie is dat ze anoniem en telefonisch met een coach kunnen spreken, vanuit het comfort van hun eigen omgeving. Dit verlaagt de drempel enorm en biedt hen de mogelijkheid om zonder angst of schaamte hun hart te luchten en inzichten te krijgen.

Ouders kunnen eenvoudig credits kopen voor hun kinderen die het moeilijk vinden om naar een live coach te gaan. Dit is een toegankelijke manier voor jongeren om te sparren met iemand die naar hen luistert, zonder dat ze zich direct vastgelegd voelen op een face-to-face ontmoeting. Juist in een tijd waarin zoveel jongeren zich overweldigd voelen door alles wat van hen verwacht wordt, is het belangrijk dat ze weten dat er altijd iemand is om hen te steunen.

Namens Nathalie van der Stelt, Kinderhomeopaat en medewerker bij
www.jouwcoachlijn.nl.

0909-0111 120cpm